dimecres, 14 de març del 2012

Comencem el curs d'Horticultura 2012!

Benvingudes i benvinguts!

Iniciem una nova edició del curs d'horticultura de Torelló. És ja la 3a edició! i estem molt contents de començar la temporada hortícola compartint els dissabtes al matí amb un nou grup d'hortolanes i hortolans.
En aquesta entrada farem un resum de les dues primeres sessions. A partir d'aquesta setmana mirarem de recollir cada dia l'activitat que hi hem anat realitzant.
Com hem dit, portem ja 2 classes pràctiques (3 i 10 de març) als horts de Can Tarrés.
La 1a classe ha servit per preparar el terreny després de la pausa hivernal. Hem passat el tractor amb l'estripadora. Per tot seguit, treure les herbes que quedaven a l'hort i fresar la parcel·la amb el motocultor.
Un cop enllestit el treball del sòl, hem començat a dividir l'hort en diferents bancals (parcel·la dins l'hort limitada per camins i destinada al cultiu de les hortalisses) d'1 metre d'amplada.
Tot seguit hem començat a fer-hi les primeres sembres, en aquest cas una lleguminosa, la fava, i hi hem plantat dues liliàcies, l'all i la ceba de la varietat babosa.
Faveres
Finalment, hem repartit llavors d'una composta l'enciam (varietats carxofet, morella, orella de ruc, llengua de bou, etc.) i d'hortalisses d'estiu, 3 solanàcies: tomàquets (verd d'Oristà, de Tírvia, bombeta de penjar, etc.) albergínia blanca i pebrot. D'aquesta manera començarem a fer planter a casa i podrem veure tot el cicle de la planta.

En la 2a sessió hem seguit dividint l'hort en bancals i hem fet les sembres que no havíem pogut fer el 1r dia. Per una banda 3 lleguminoses més: estirabecs, pèsols i moreus. I per l'altra hem sembrat espinacs (amarantàcia), remolatxes i bledes (quenopodiàcies).
A banda de les sembres, hem parlat sobre les plantes aromàtiques i medicinals i com cuidar-les. En aquest cas, hem trasplantat sàlvies i espígols. També n'hem fet esqueixos, que hem plantat en torratxes, per reproduir-les i tenir-ne més.
Espígoll florit
Davall us deixo aquí uns enllaços que us poden interessar.
Pàgina on trobareu més informació sobre els cultius que podeu fer a l'hort, les seves característiques i el tipus de cultiu: http://www.horturba.com/cultivar/
Dos projectes de recuperació i foment de llavors de varietats locals.

Podeu deixar qualsevol comentari per completar la informació, així anem ampliant el diari de camp."